JURNAL PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

personaliti kepuasan kehidupan, bilangan anak, etnik & jantina ke atas potensi penderaan kanak-kanak. Jurnal Psikologi Malaysia, 9 (a). pp. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak. Takrifan penderaan dan pengabaian kanak-kanak / Dr. Anjli Doshi-Gandhi. Doshi-Gandhi, Anjli () Takrifan penderaan dan pengabaian.

Author: Garn Kalabar
Country: Mexico
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 27 June 2016
Pages: 203
PDF File Size: 10.41 Mb
ePub File Size: 6.44 Mb
ISBN: 893-7-31754-525-8
Downloads: 24819
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Meramar

Embed or link this publication. Jurnal Psikologi Malaysia, its editors pehderaan its publisher will not be liable for any direct, indirect, consequential, special, exemplary, or other damages arising therefrom.

Ini kerana ibu bapa tidak mampu menanggung perbelanjaan keluarga dan terpaksa menyerahkan anak kepada orang lain, misalnya saudara terdekat untuk menjaga dan membesarkannya dengan janji akan memberikan kadar upah wang yang tertentu pada setiap bulan.

Parents aslo reported high satisfaction towards their children’s child care centres.

Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa pula tidak mempedulikan hal ini kerana tidak mahu menjejaskan hubungan kekeluargaan antara mereka dengan saudara mereka. Create a free account Login.

Kalau tidak, ibu bapa akan menghadapi risiko untuk dipecat oleh majikan. In addition, findings also indicated that parents prioritized moral and religious jurnak despite their children’s early age of years old.

JURNAL PSIKOLOGI MALAYSIA

Semua jugnal yang bertali arus ini amat menekan perasaan. Overall, the awareness of education as a whole which leads to children’s development in a holistic way is yet to be achieved. Kajian menunjukkan bahawa penderaan kanakkanak boleh dilakukan oleh orang yang pernah menjadi mangsa penderaan semasa mereka dalam alam kanak-kanak dahulu.

Ini akan menyebabkan kesabaran ibu bapa mula cair dan anak-anak pula akan menjadi sasaran kemarahan ibu bapa. Apabila keadaan ini berlaku, produktiviti terhadap kerja ibu bapa tentulah akan merosot. Sebagai contoh, pihak yang biasanya menjadi titik permulaan kepada penderaan kanak-kanak termasuklah ibu bapa, ayah dan ibu tiri, ataupun ibu dan bapa saudara.

  ESAT URAS PDF

Kajian menunjukkan mereka yang sanggup kanak-kanal darah daging. Any opinions, discussions, views and recommendations expressed in the article are solely those of the authors and kanak-ksnak not of Jurnal Psikologi Malaysia, its editors kana-kkanak its publisher. Apabila ibu bapa berada dalam keadaan mabuk akibat meminum minuman beralkohol atau berkhayal akibat penyalahgunaan dadah, mereka tidak akan menyedari akan pembuatan mereka sendiri apabila mendera anak-anak mereka.

Sebenarnya, pelbagai usaha telah diambil untuk mengatasi fenomena negatif sebelum ini tetapi usaha tersebut bagai hujan jatuh ke pasir kerana usaha yang diambil tidak berterusan serta tidak berkekalan. Hal ini demikian kerana orang muda sering berdarah panas dan mudah naik marah dengan kesalahan-kesalahan kecil yang dilakukan oleh anakanak seperti merosakkan harta benda rumah, menangis sepanjang waktumenconteng buku, dan sebagainya.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee | PDF Flipbook

Kesempitan hidup yang dihadapi oleh sesebuah keluarga juga menjadi antara faktor berlakunya penderaan kanak-kanak. Penderaan Kanak-Kanak Bak kata pepatah, kanak-kanak itu ibarat kain putih dan ibu bapa lenderaan pihak yang bertanggungjawab untuk mencorakkan kain putih tersebut.

Keadaan kanak-anak menjadi lebih serius apabila ditambah pula dengan kenaikan harga minyak belakangan ini yang menyebabkan kos kehidupan semakin tinggi. Kadang-kala, penjaga akan memukul si anak dengan tali pinggang, mencucuk si anak dengan puntung rokok ataupun membiarkan si anak dalam keadaan kelaparan. Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti.

Jika penghayatan agama penceraan, tidak mungkin ibu bapa akan berkelakuan bagai haruan makan anak dan sanggup mendera darah daging sendiri. Setiap pihak perlulah berganding bahu untuk menyelesaikan masalah ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain.

Jika diselak dada akhbar sesekali kita akan digemparkan dengan berita penderaan kanak-kanak yang dipaparkan di dada akhbar. Apabila sampai di rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi karenah anak-anak yang selalunya knak-kanak perhatian dan kasih sayang daripada ibu bapa. Descriptive results showed that education which is related to moral and religious teachings was the main aspects chosen by parents as criteria of quality child care centres. Maka, saudara tersebut pula berjanji untuk menjaga anak dengan harapan akan mendapat upah wang seperti yang dijanjikan pada setiap bulan.

  ESCO A FARE DUE PASSI DI FABIO VOLO PDF

Ini menunjukkan peranan ibu bapa yang begitu afdal dalam menentukan anak yang dilahirkan menjadi insan yang sempurna. Biasanya, keadaan ini akan berlaku kerana ibu bapa mengalami penyakit mental dan mempunyai emosi yang tidak stabil. Dalam perjalanan pulang ke rumah pula, ibu bapa terpaksa menghadapi masalah kesesakan jalan raya yang akan menambahkan ketegangan mereka.

Di samping itu, kurangnya pendidikan agama dalam kalangan pasangan jutnal isteri merupakan antara penyebab masalah penderaan kanak-kanak.

Takrifan penderaan dan pengabaian kanak-kanak / Dr. Anjli Doshi-Gandhi – Family Repository

Semua ini telah kanka-kanak titik permulaan di mana si anak akan dimarahi, ditengking dan tidak dihiraukan ataupun dipedulikan. Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah dan minuman jugnal untuk mencari ketenangan.

Ini kerana pasangan muda menganggap bahawa hidup mereka masih remaja dan tidak berfikir secara logik ataupun rasional. Ibu bapa sepatutnya membela, memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna. Anak perlulah diberi kasih sayang yang secukupnya dan haruslah dibelai, didodoi, dan diberi segenap perhatian. User Username Password Remember me.

Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak polis. Mengapakah fenomena negatif ini akan berlaku? Penderaan yang berterusan pada peringkat umur yang rendah sememangnya akan meninggalkan kesan trauma yang mendalam dalam jiwa anak-anak.